Gezonde voeding

disclaimer
links
sitemap
17 juni, 2024

Gezonde voeding

Uit de voeding wordt energie gewonnen. De drie belangrijkste voedingsstoffen zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. Bij een evenwichtige voeding worden, samen met deze belangrijkste voedingsstoffen, ook vitamines, mineralen en sporenelementen geleverd. Voor een gezonde en evenwichtige voeding zijn daarom de kwaliteit en kwantiteit van de voeding van belang. Dat wil zeggen wat en hoeveel u eet. De hoeveelheid voedsel moet u zelf bepalen. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke energiebehoefte

Een belangrijke rol speelt daarbij de BMR (Basal Metabolic Rate), dat wil zeggen de hoeveelheid energie die het lichaam in volledige rust nodig heeft om te kunnen overleven. Deze basisomzet ligt voor mannen bij benadering op 1 Kcalorie en voor vrouwen op 0,9 Kcalorie per kilogram lichaamsgewicht per uur.

Een andere factor voor de individuele energiebehoefte is de hoeveelheid werk die moet worden verricht, die afhankelijk van de uitgeoefende arbeid, sportieve activiteit en stress sterk varieert. Iemand die aan het bureau zit, verbruikt uiteraard minder dan energie dan een bouwvakker. Het is belangrijk dat de voedingsgewoonten worden aangepast aan de individuele energiebehoefte. Ongebruikte energie wordt omgezet in vet en opgeslagen. Hierbji geldt een eenvoudige regel: wie lichamelijke arbeid verricht of veel beweegt, kan ook meer eten zonder gelijk vetkussentjes te krijgen.

Schrijf je in

Ontvang GRATIS

'7 snelle en makkelijke tips voor afvallen'

Uw privacy wordt gerespecteerd