Voedingswaarde

disclaimer
links
sitemap
19 juli, 2024

Verpakking moet meer informatie bieden

Als het aan de Europese Commissie ligt, staat op verpakt eten voortaan altijd duidelijk hoeveel vet, suiker, zout en calorieën erin zit. Eurocommissaris Kyprianou van Gezondheid heeft dat gisteren voorgesteld. Het Voedingscentrum is voorstander van verplichte vermelding van de voedingswaarde. Hiermee kunnen consumenten producten beter vergelijken en nog bewuster kiezen voor de meest gezonde variant.

Tot nu toe is informatie over de voedingswaarde alleen verplicht wanneer er sprake is van een claim, of er vitamines of mineralen zijn toegevoegd. Volgens het voorstel zou de informatie uit minimaal zes elementen moeten bestaan:

  • calorieën
  • vetten
  • verzadigde vetten
  • koolhydraten
  • suikers
  • zout

De hoeveelheid van deze stoffen moet worden vermeld per 100 milliliter, gram of portie. Ook moet erbij staan welk aandeel het product daarmee levert aan de dagelijkse aanbevolen of maximaal geadviseerde hoeveelheid. De informatie moet bovendien duidelijk zichtbaar zijn: op de voorkant staan, in letters van minstens 3 millimeter.

Het voorstel is bedoeld als maatregel in de strijd tegen overgewicht. Het geldt allen voor voorverpakte producten. Op producten die in de winkel worden gesneden of verpakt – zoals vlees(waren), brood en groente en fruit – hoeft geen etiket.

Gezondheidslogo
Het Voedingscentrum is voorstander van verplichte vermelding van de voedingswaarde, zo mogelijk per portie. Daarnaast ziet het Voedingscentrum voordelen in een breed gedragen gezondheidslogo dat in heel Europa kan worden gebruikt. Dit maakt consumenten in één oogopslag duidelijk of sprake is van een gezond product of niet. Ook stimuleren de onderliggende criteria de industrie om producten gezonder te maken.

bron: voedingscentrum

Schrijf je in

Ontvang GRATIS

'7 snelle en makkelijke tips voor afvallen'

Uw privacy wordt gerespecteerd