Fruit populairder

disclaimer
links
sitemap
19 juli, 2024

Nederlanders eten meer fruit

16 augustus 2007 - Jarenlang daalde de consumptie van groente en fruit gestaag. Het dieptepunt lijkt nu voorbij. Dat neemt niet weg dat Nederlanders gemiddeld niet meer dan zo’n honderd gram groente en één keer fruit per dag eten. Voor de gezondheid adviseert het Voedingscentrum elke dag twee ons groente en twee keer fruit.

Nieuwe cijfers van Gfk Panelservices laat zien dat Nederlanders dit jaar en vorig jaar weer iets meer groente en fruit hebben gekocht. Dat wijst erop dat het absolute dieptepunt voorbij is. De afgelopen twintig jaar is de groente- en fruitconsumptie sterk gedaald.

Eén stuk fruit en twee groentelepels erbij
De laatste Voedselconsumptiepeiling (2003) laat zien dat van de tien 19-30-jarigen er niet één genoeg groente en fruit eet. De gemiddelde jongere komt niet verder dan honderd gram groente en één stuk fruit per dag. Ook met vruchtensap erbij blijven Nederlanders ruim onder de vierhonderd gram. Per persoon mogen er twee opscheplepels groente en een stuk fruit bij.

Positieve effecten op de gezondheid
Het Voedingscentrum adviseert elke dag twee ons groente en twee keer fruit te eten. Dat is niet voor niets. Deze hoeveelheid is nodig om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen en de kans op ziekten te verminderen. Wanneer iedereen in Nederland voldoende groente en fruit zou eten, zou dat per jaar bijvoorbeeld zo'n vijfduizend sterfgevallen door hart- en vaatziekten schelen, evenals meer dan achttienduizend hartinfarcten en beroerten. De sterfte door kanker zou jaarlijks met 2300 afnemen en het aantal gevallen van kanker met 2800. Dit nog los van andere positieve effecten op de gezondheid, zoals een betere stoelgang.

Barrières wegnemen
In 2006 is het Voedingscentrum een vijfjarige campagne gestart om de consumptie van groente en fruit te bevorderen. De campagne richt zich vooral op het wegnemen van barrières om groente en fruit te eten. Deze liggen met name op het gebied van smaak, gebruiksgemak, prijs, verkrijgbaarheid en gewoonte. De campagne wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Gerelateerde berichten:Nederlanders eten steeds gezonder

bron: Voedingscentrum

Schrijf je in

Ontvang GRATIS

'7 snelle en makkelijke tips voor afvallen'

Uw privacy wordt gerespecteerd