Eiwitten

disclaimer
links
sitemap
19 juli, 2024

Het belang van Eiwitten

Met veel eiwitten en beweging val je het meeste af.

Dat is althans de conclusie van een aantal Amerikaanse onderzoekers. Zij zetten een kleine vijftig vrouwen op verschillende soorten diŽten, met en zonder een trainingsprogramma. Zo waren er uiteindelijk vier groepen: twee met een dieet rijk aan koolhydraten en wel of geen trainingsprogramma, de andere twee met een dieet rijk aan eiwitten, met of zonder sport.
Het trainingsprogramma bestond uit vijf keer per week een half uur wandelen, en twee maal per week fitnessen met gewichten.

De leeftijd van de vrouwen varieerde van 40 tot 56 jaar. De diŽten waren allebei gelijk aan aantal calorieŽn, en gevarieerd aan soorten voedsel. Na vier maanden werd de balans opgemaakt. In alle groepen bleken de vrouwen te zijn afgevallen. De dames met het eiwitdieet bleken het meeste gewicht te zijn kwijtgeraakt. De vrouwen op eiwitdieet en trainingsprogramma bleken het meeste vet kwijt te zijn van alle groepen. Logischerwijs bleek bij het koolhydraatrijke dieet het cholesterolgehalte (met name de slechte LDL cholesterol) bij de vrouwen meer omlaag te zijn gegaan dan bij het eiwitrijke dieet. De goede cholesterol bleek bij de eiwitgroep evenwel hoger te zijn.

Eiwitshakes
Sporters, met name krachtsporters als bodybuilders, kogelstoters en gewichtheffers, zijn al lang bekend met het eiwitfenomeen. ďVoor krachtsporters zijn de zogenaamde eiwit- of proteÔneshakes (opgeloste poeders) een must. Ieder keer als zij trainen beschadigen zij hun spierweefsels. Voor een goed herstel en opbouw van nieuw weefsel zijn eiwitten nodig. Sporters en mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten hebben dus meer eiwitten nodig, voor mensen die geen lichamelijke arbeid verrichten is het overbodig, omdat we al genoeg eiwitten binnen krijgen via voeding (zoals door vlees, zuivel en eieren). Van een overdosis aan eiwitten zijn nog geen schadelijke gevolgen bekendĒ aldus het NeCeDO op hun website Eigen Kracht.

Volgens het Voedingscentrum echter, bevat de voeding van de gemiddelde Nederlander eerder teveel dan te weinig eiwit. Het extra aanvullen van de voeding met eiwit is daarom volgens het centrum ook voor sporters zelden nodig. Een eiwitrijke voeding is meestal ook vetrijk, en daarom is het extra belangrijk om niet te veel eiwit te eten. ďVeel krachtsporters zijn zich er vaak niet bewust van dat een te royaal gebruik van eiwitrijke voedingsmiddelen kan leiden tot een te hoge energieopname waarbij het teveel wordt omgezet in vetweefsel,Ē aldus het Voedingscentrum.

De meest bekende eiwitbronnen zijn de dierlijke producten zoals vlees, vis, kip, ei, kaas en melk. Ook eiwitten uit plantaardige producten worden omgezet in lichaamseiwitten; eiwitleveranciers zijn bijvoorbeeld granen, brood, peulvruchten, sojaproducten, noten en aardappelen.

Let op je eiwitten Bart Coumans van het NeCeDO: "Als je ervoor zorgt dat je eiwitten binnenkrijgt uit magere gezonde producten en niet uit volle melk en vet vlees, dan is er niets aan de hand. Voor sporters is het goed om erop te letten hoeveel eiwitten ze per dag binnenkrijgen. Zo'n twee gram per dag hebben zij wel nodig." Het Voedingscentrum erkent weliswaar dat krachtsportiers een iets hoger eiwtbehoefte hebben (zoín 1,5 gram per dag tegenover een normale behoefte van 0,8) , maar die compenseren ze volgens het centrum vanzelf al omdat ze meer eten.

Over de aanbevolen hoeveelheid eiwit voor sporters zijn de deskundigen het dus -nog- niet eens. Laat staan over het feit of je er wel of niet van zou kunnen afvallen. Coumans: "Het lichaam moet voor eiwitten meer moeite doen om ze af te breken. Dat kost meer energie: je verbrandt meer waardoor je waarschijnlijk ook meer zal afvallen."

Geen loze calorieŽn Er is dus nog steeds geen eenduidig antwoord te geven op de vraag met welk dieet je het meeste afvalt, zo blijkt uit verschillende reacties en onderzoeken van deskundigen. Gevarieerd eten, zo weinig mogelijk Ďloze calorieŽní als snoep, fris en zoutjes waar je lichaam niets aan heeft, en regelmatige beweging is voorlopig nog steeds de beste methode.

Schrijf je in

Ontvang GRATIS

'7 snelle en makkelijke tips voor afvallen'

Uw privacy wordt gerespecteerd