Verbranding

disclaimer
links
sitemap
25 september, 2023

Afvallen - verbranding

Als je echt gezond wilt afvallen is het van belang dat je onder andere weet hoe je lichaamsverbranding werkt.

Caloriebehoefte

Je lichaam bestaat voor een groot deel uit spieren en verweefsel, en is de hele dag bezig met het verbanden van calorien. Zelfs als je voor de tv hangt is je lichaam bezig met het verbranden van calorien. Je lichaam heeft dus continue behoefte aan calorien.

1 kilo spiermassa verbrandt 0,9 calorien per uur, vet daarentegen verbrandt niets. Hoe meer spiermassa het lichaam heeft, hoe hoger deze verbranding zal zijn, zelfs als je dus voor de tv hangt.

Zo heeft een persoon van 70 kilo met zittend werk en een vetpercentage van 30% een caloriebehoefte 1646 calorien.
Zou dezelfde persoon een vetpercentage zou hebben van 15%, dan is de caloriebehoefte ineens 1982 calorien. Dat is ruim 300 calorien meer!

Daarnaast voorkomt een gezonde hoeveelheid spiermassa dat je lichaam slap wordt (de bekende zwaaiarm, slappe billen etc). Het vasthouden van je spiermassa is dus van groot belang tijdens de afvalperiode. Je bereikt dit door voldoende voedingsrijke calorien te consumeren (eiwitten, koolhydraten met een hoge glykemische index).

Voordat je begint met afvallen

Het is dus belangrijk om te weten wat je vetpercentage is zodat je eenvoudig je dagelijkse caloriebehoefte kan berekenen met een caloriecalculator
Zorg dat je eerst je vetpercentage weet voor een gefundeerde caloriebehoefte. Met deze caloriebehoefte als uitgangspunt kan je een, voor jouw op maat gesneden, voedingsschema samenstellen.
Onthoud: 'gissen is missen, meten is weten'. En ook voor gezond afvallen gaat dit op.

Schrijf je in

Ontvang GRATIS

'7 snelle en makkelijke tips voor afvallen'

Uw privacy wordt gerespecteerd