Energiebehoefte

disclaimer
links
sitemap
16 oktober, 2021

Energiebehoefte

Voedingsmiddelen leveren je de benodigde energie om dagelijkse werkzaamheden te verrichten alsmede het laten werken van je lichaamsfuncties (bijv. het laten pompen van je hart). Deze hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in kcal (kilocaloriën).

Een Kcalorie is de hoeveelheid energie die nodig is om een 1 gram zuiver water met 1 graad Celsius te verwarmen. Aangezien deze waarde mede afhankelijk is van de specifieke warmte van het water, de temperatuur en de druk, voerde men een grootheid in onafhankelijk is van deze factoren: De kilojoule

In de kilojoule zijn energie,arbeid en warmte opgenomen. 1 Kcalorie staat gelijk aan 4,184 kilojoule (kJ). Aangezien je makkelijk met caloriën kunt rekenen, denken de meeste mensen nog altijd in caloriën. En in het dagelijks gebruik spreken we ook altijd over caloriën terwijl we eigenlijk Kcaloriën bedoelen. Deze eenheid wordt gebruikt om aan te geven hoeveel energie er in een bepaald voedingsmiddel aanwezig is.

Gezonde voeding bestaat uit een samenstelling in ongeveer deze verhouding:

  • 25 tot 35% eiwitten
  • 15 tot 20% vet
  • 55 % koolhydraten

Ruim 50% van de totale aantal caloriën die u per dag verbruikt zijn nodig voor de ruststofwisseling. Dit zijn activiteiten als het kloppen van het hart en de ademhaling. We verbruiken ook weer caloriën om te verteren wat wordt gegeten. Gemiddeld is dit 10% van de totale energie-inname. Eet je 1500 caloriën, dan verbrand je daarvan dus al zo'n 150 caloriën om dat alles te verteren. Het opnemen van voedsel door je lichaam zorgt dus ook voor verbranding.

Is uw energie opname (voedsel) hoger dan uw verbruik door ruststofwisseling + lichamelijke activiteit, dan spreken we van overvoeding. Het teveel wordt dan als vet opgeslagen in het lichaam. Bij een energieopname die even groot is als de totale energiebehoefte, kunnen we spreken van een goede energiebalans.

Schrijf je in

Ontvang GRATIS

'7 snelle en makkelijke tips voor afvallen'

Uw privacy wordt gerespecteerd