Nederlanders zwaarder

Nederlanders worden weer zwaarder

11-09-07 NIJKERK - Nederlanders zijn in vergelijking met vorig jaar gevarieerder gaan eten. Ook worden steeds minder tussendoortjes gegeten en wordt op vaste momenten gegeten. Toch zijn de Nederlanders gemiddeld zwaarder geworden dan in 2006.

Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde onderzoek Gevecht om het maagaandeel van Q&A Research en Consultancy in samenwerking met Euroforum. Ruim 2500 consumenten hebben aan het onderzoek meegedaan.

Risico
Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal Nederlanders met een zogenoemde Body Mass Index (BMI) met verhoogd gewichtsrisico is toegenomen. De onderzoekers concluderen hieruit dat de vele gezondheidscampagnes de mensen bewust maken van overgewicht, maar dat een groot deel van de bevolking hier niets daadwerkelijk mee doet.

Ontbijten
Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders steeds vaker ontbijten. Dit jaar ontbijt 84 procent van de bevolking minimaal vijf keer per week.

Ook het nuttigen van tussendoortjes in de ochtend stijgt, terwijl in de middag en avond steeds minder tussendoortjes worden gegeten. Het aantal eetmomenten per week blijft de laatste jaren stabiel op 28 in plaats van de 21 van ontbijt, lunch en diner.

Uit eten
Ook eten Nederlanders steeds minder buiten de deur. Maar als ze uit eten gaan, besteden ze meer dan in voorgaande jaren. Verder snacken Nederlanders minder buitenshuis dan voorheen.

Nog maar 12 procent van de bevolking bezoekt minimaal één keer per week een snackbar, cafetaria of fastfoodrestaurant. Een op de vier ondervraagden zegt nooit een dergelijke eetaangelegenheid te bezoeken.

Het onderzoek 'Gevecht om het maagaandeel' is in 2002 voor het eerst uitgevoerd en in 2004, 2006 en 2007 herhaald.

© ANP

Schrijf je in