Buikvet (deel 2)

disclaimer
links
sitemap
20 maart, 2019

De waarheid over buikvet

De waarheid over buikvet (deel 2)

Door het eten van geraffineerde voeding zoals witbrood, worden een aantal processen in werking gezet, startend met een hoog bloedsuiker gehalte. Deze wordt op zijn beurt opgevolgd door een verhoogde insuline afgifte wat kan zorgen voor een verhoogde vetopslag. Het eten van voeding rijk aan volle granen (die ook rjk zijn aan vezels) helpen om de insuline gevoeligheid te vergroten. Dit zorgt ervoor dat het lichaam efficienter gebruik maakt van de bloedglucose, zorgen voor een lagere bloedsuikergehalte en verlaagt de vetopslag.

Volgens Rosenbloom zijn het eten van alleen volle granen eten voor veel mensen een onrealistisch opgave. In plaats daarvan stelt ze voor om daar waar mogelijk is volle granen producten te gebruiken, aangezien deze ook vol zitten met vezels en daardoor een langer gevoel van verzadiging geven. Dit zal je weer kunnen helpen om toch minder geraffineerde voeding te nuttigen omdat je minder honger hebt over langere periodes.

Kunnen onverzadigde vetten buikvet verdrijven?

Een recent uitgekomen dieetboek oppert het idee dat je (buik)vet kan laten verdwijnen door het eten van een 1600-calorien dieet dat rijk is aan onverzadigde vetten.

De meeste mensen zullen gewicht verliezen op een 1600-calorien dieet. En het behoeft geen vraag te zijn dat als je toch vet moet eten, je kiest voor de onverzadigde variant die o.a. te vinden is in advocados, noten, zaden, olijven, sojabonen en olijfolie met bewezen voordeelvoor de gezondheid, zoals het verkleinen van het risico op hart- en vaatziekten.

Maar dit zijn niet de magische voedingsmiddelen als het komt op het aanpakken van buikvet. Ondanks dat onverzadigde vetten gezond zijn blijven het toch vetten, met negen calorien per gram. Ruim twee keer meer dan koolhydraten of eiwitten die vier calorien per gram bevatten.

Je kan niet ongecontroleerd deze vetten eten, dit zal de goede werking van onverzadigde vetten teniet doen door het extra gewicht dat je aankomt, waarschuwt Roosenbloom.

Kan je van trainen een strakke buik krijgen?

Van honderden crunches per dag zul je geen strake buik krijgen als je moet afvallen. Als je buikspieren niet verschuilt gaan overtollig vet kunnen buikspieroefeningen je helpen om er strakker en slanker uit te zien. Maar deze oefeningen zullen je niet verlossen van overtollig vet.

Als je blijvend wilt afvallen zul je gezind moeten eten en regelmatig moeten trainen, zo rond de 60 minuten per dag van een middelmatig inspanningsniveau zoals in een stevig tempo lopen, zegt Rosenbloom.

Hoe harder je traint, des te sneller zal het buikvet verdwijnen.

Schrijf je in

Ontvang GRATIS

'7 snelle en makkelijke tips voor afvallen'

Uw privacy wordt gerespecteerd